Beleidsregels

Uit InWiki

Ga naar: navigatie, zoeken

Inhoud

Gebruikers

Deze regels gelden voor iedereen. Moderators zijn er ook aan gebonden en mogen er slechts uitzonderlijk van afwijken.

 1. Respecteer andere gebruikers
  Zijn niet toegestaan:
  1. directe beledigingen
  2. scheldpartijen
  3. de mening van anderen uitsluiten
  4. persoonlijke vetes uitvechten via het forum of wiki
  5. onbeschoft gedrag
  6. kleinerend gedrag tegenover moderators en beheerders (Ze proberen ook gewoon hun werk te doen)
  7. kleinerend gedrag tegenover docenten en medewerkers van de school in elke situatie
 2. Respecteer de privacy van anderen
  1. Er worden geen privé-gegevens van andere leden verstrekt zonder diens toestemming. (naam, adres, email, telefoonnummer...)
  2. Het is niet toegestaan om foto's van andere leden op het forum te plaatsen of ernaar te linken zonder toestemming van de persoon in kwestie.
 3. Inhoud van discussies
  1. Wij tolereren geen
   • racisme, discriminatie of extreme geloofsbetuigingen.
   • reacties die de Belgische wet in enige zin overtreden.
   • pornografisch materiaal of links daarnaar.
   • erotisch materiaal met betrekking tot minderjarigen of links daarnaar.
   • onnodig schokkend materiaal (bv. faces of death, rotten) of links daarnaar.
   • links naar illegaal materiaal (bv. illegale software, films, ...) of aanbiedingen van deze.
   • bestanden die rechtstreeks schade kunnnen toebrengen aan andere gebruikers of hun eigendom.
   • reclame voor persoonlijke doeleinden. (Geldwinning)
  2. Te korte reacties moeten vermeden worden. (Onderbouw je replies en probeer niet te antwoorden met typische Internet afkortingen of enkel emoticons.)
  3. Plaats geen overbodige berichten. Het aantal berichten die iemand geplaatst heeft maakt geen verschil. (Probeer gewoon hulpzaam te zijn waar het kan!)
  4. Om het overzicht in een thread te bewaren wordt overvloedig citeren verboden. Citeer dus nooit zomaar het bericht boven jouw bericht! (De meeste mensen kunnen de discussie zo ook wel volgen.)
 4. Naamgeving van discussies
  1. De titel moet beschrijven waar de discussie over gaat.
  2. In de subfora voor schooldoeleinden wordt gewerkt met een gestructureerd systeem om alles overzichtelijk te houden.
   Om de volledige titel van een discussie te vormen plaatst men een label tussen vierkante haken en voegt dit in voor het onderwerp. (Voorbeeld: "[label] onderwerp") Qua labels gaat men voor het meest gepaste voor de discussie, bv. "examen", "labo", "theorie"...
   Ook in het "Te koop, te huur en gezocht" subforum worden labels gebruikt. Daar gebruikt men vaste labels uit de reeks "TK", "TH" en "GZ".
 5. Taalgebruik
  1. Inhoud
   1. Het is aangeraden om overal algemeen nederlands te gebruiken. Op deze manier kan een zo groot mogelijk publiek de berichten lezen en begrijpen. Vermijd het gebruik van dialect en jargon in algemene gesprekken. Posts specifiek voor een richting kunnen dan weer wel van vakjargon gebruik maken. (Bv. informaticatermen in een subforum van de richting informatica.)
    Samengevat: Schrijven volgens de BIN normen hoeft niet, maar hou dialect binnen de perken en hou je berichten leesbaar.
   2. Het gebruik van plaatjes is zeker niet verboden. Zie de regels voor bijlagen.
  2. Schrijfwijze
   1. Hoewel sommige mensen het gebruik van hoofdletters en leestekens niet meester zijn wordt hun gevraagd om berichten proper en overzichtelijk te houden.
   2. Het is toegestaan om tekst cursief of vetjes te zetten, van lettergrootte te veranderen of zelfs in kleur te plaatsen. Overdrijf echter niet, berichten kunnen vaak ook zonder al die opmaak.
   3. Volledig in hoofdletters schrijven is in elke situatie te mijden!
 6. Handtekening
  1. Plaatjes in een handtekening kunnen het forum onoverzichtelijk maken, daarom dat deze verboden zijn.
  2. Het is aan te raden om in de handtekening de richting en groep te plaatsen. (Dit zal enkel in jouw voordeel uitdraaien wanneer andere mensen je trachten te helpen.)
  3. Handtekeningen moeten kort, beknopt en overzichtelijk gehouden worden.
  4. 'Leuke snufjes' als ascii-generators vertragen de laadtijd van webpagina's en zijn daarom niet toegestaan.
 7. Profielen
  Het is handig als de forumprofielen de meest nuttige gegevens bevatten zodat men elkaar kan contacteren bij problemen. Vooral een geldig e-mailadres (bv. van HoGent) is belangrijk.
 8. Bijlagen en plaatjes
  Plaatjes volgen dezelfde regels als bijlagen, let er dus mee op.
  1. Weinig mensen zijn gediend met (te) grote bijlagen. De meeste bestanden kunnen verkleind worden, zij het door verandering van afmetingen of compressie. Vergeet niet dat dit schijfruimte uitspaart voor andere bijlagen!
  2. In zeldzame gevallen zijn grote bestanden nodig. Om deze dan toch aan te bieden wordt best gebruik gemaakt van een link naar een andere website. Let op dat andere websites ook uitval kunnen hebben! (Zie Computervragen: hoe bestanden toevoegen voor meer info.)
  3. Beschrijf de bijlage in je bericht zo juist mogelijk. Gebruikers verspillen enkel maar bandbreedte als ze bijlages moeten downloaden zonder te weten wat het is.

Moderators

 1. Bewerken
  1. Geef discussies een zo correct mogelijke titel.
  2. Het is niet voldoende om een "fout bericht" aan te passen zo dat het voldoet aan de gebruikersregels, tik ook op de schrijver's vingers. Mogelijks ziet deze zijn fout in en maakt die hopelijk niet nog eens. Vergeet ook niet het bericht te ondertekenen om duidelijk te maken dat het werd aangepast. (Voeg bv. "aangepast door X" toe aan het einde van het bericht of voor je verklaring.)
 2. Discussies samenvoegen
  Dit wordt vooral aangeraden bij volledig gelijke discussies. Dezelfde regels als het bewerken van berichten gelden.
 3. Discussies verplaatsen
  Discussies worden wel vaker op de verkeerde plaats gestart. Probeer die discussies altijd in het best geschikte subforum te plaatsen, en kondig even aan dat het verkeerd geplaatst was.
 4. Verwijderen
  1. Totaal overbodige berichten mogen verwijderd worden. Berichten die zondigen tegen een aantal gebruikersregels worden beter aangepast.
  2. Discussies verwijderen is zelden nodig daar ze maar weinig ruimte innemen. Enkel discussies die op 2 plaatsen gestart zijn of discussies die extreem zondigen aan de gebruikersregels mogen verwijderd worden.

Privacy

inwe.be hecht grote waarde aan de privacy van de gebruikers van het forum. De bij registratie vermelde gegevens zijn en blijven strikt vertrouwelijk. E-mail en IP adressen worden nooit verstrekt aan derden. Er wordt daarnaast terughoudend omgegaan met het versturen van algemene e-mails. De gebruikers worden aangeradem om op te letten bij het posten van een e-mail-adres in een bericht. Onbekenden kunnen in het publieke gedeelte van het forum op zoek gaan naar e-mail adressen. Bijgevolg kunnen deze het slachtoffer worden van spam.

Voorbehoud

inwe.be of subdomeinen van inwe.be zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van de berichten en de discussies te lezen op de publieke pagina's van de website(s). De eigenaar en medewerkers van inwe.be aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade. Er zijn genoeg moderators aanwezig die mogelijke inbreuken op de beleidsregels zullen tegengaan.

Persoonlijke instellingen